duminică, 29 mai 2011

Muntii de piatra ai Gutaiului, 20-25 mai 2011

       E dimineata! Cu bucurie în suflet ne pregatim de o alta aventura. De data asta destinatia este Maramuresul. Impreuna cu cativa prieteni ne urcam in masina si pornim la drum spre Salva. Aici are loc formarea grupului, ora 05:00.


 

     Mergem cu un autobuz pana in Dej, iar de acolo luam acceleratul spre Baia Mare. Pe drum suntem putin  ingandurati cu privire la un mijloc de transport spre pasul Gutin.
       Nici nu ajungem bine în gara Baia Mare si aflam ca un microbuz pleaca spre Sighet. 
     Este ora amiezii  si am juns in pasul Gutin. Ne pregatim de start, asa ca facem o poza de plecare. Traseul spre primul obiectiv este usor. Soarele este sus pe cer si anunta vreme buna. Dupa ce intram in Poiana Boului suntem intampinaţi de o harta informativa care ne indica drumul de mers spre Creasta Cococului. Creasta Cocosului este o formatiune vulcanica, crenelata, de vreo 200 m, stancoasa, orientata pe directia NV-SE. Masa de lava andezitica, apoi fortele exogene au modelat acesta masa de roca, care are aspectul unei “creste de cocos”.


/Gut/dsc_0035.jpg


      Panoul informativ de care vorbeam


/Gut/dscf4246.jpg


       Creasta Cocosului


/Gut/dscf4279.jpg


    Dupa ce ajungem pe un platou neted de deasupra masei stancoase se deschide o panorama splendida spre Tara Maramuresului. Observam structura diferita a satelor, de la cele risipit, la cele adunate cum este Ocna Sugatag. Stam la taclale, pozam si privim forma impozanta a Crestei Cocosului, care are aspect diferit in functie de unghi.


/Gut/dscf4295.jpg


/Gut/dscf4267.jpg

/Gut/dscf4325.jpg

/Gut/dscf4352.jpg

/Gut/dsc_0152.jpg

/Gut/12.jpg

      Ne continuam traseul prin jnepeni nodurosi si incalciti spre varful Gutai 1443 m, Gutaiul Mic, apostoli, care stau de straja spre estul masivului şi pasul Neteda. Coboram apostolii si ajungem intr-o portiune de traseu forestier. De aici lucrurile se schimba, marcajul dispare şi trebuie sa continuam traseul folosindu-ne de cunustintele proprii.


/Gut/dsc_0186.jpg


/Gut/dscf4367.jpg

        Dupa un timp ne dam seama ca am gresit drumul de mers asa ca scoatem busola. E prea tarziu, seara se lasa peste noi şi suntem  nevoiţi   punem cortul.  Pentru prima data pun cortul intr-o padure.

/Gut/dsc_0202.jpg

     Vezi continuarea turei citind jurnalul "Balaurind prin Muntii Lapusului"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc ca ati comentat pe acest blog!