miercuri, 16 mai 2012

O poiana de vis!: mai 2012, Poiana cu Narcise


       O legenda a   vechilor  greci  arata ca narcisa  ar  fi  aparut la  moartea lui Narcis, un tanar singuratic,  caruia  ii  placea  sa  se plimbe  zile intregi prin paduri si pe campii. Fiind si foarte frumos, se spune ca s-ar fi indragostit de el multe nimfe, dar niciuna din ele nu putea spera ca dragostea ii va fi impartasita, pentru ca Narcis nici macar nu le remarcase. Se spune chiar ca una dintre nimfe, pe nume Echo, a si murit din dragoste, lasand in urma ei numai  vocea; chiar si asa, ea il urma pe Narcis peste tot si repeta toate cuvintele lui (astfel  a aparut ecoul).  Zeita Nemesis (razbunarea), vazand cruda lui indiferenta in  fata dragostei  nimfelor,  a hotarat  sa ii dea   o   pedeapsa  exemplara: i-a   menit  sa  nu  iubeasca  pe   nimeni  niciodata,  ci  sa   se indragosteasca de el insusi si astfel sa isi gaseasca moartea. Nu peste mult timp, plimbandu-se  prin  padure  si ajungand langa un lac, Narcis si-a zarit propriul chip in oglinda apei. Vrand 
sa  imbratiseze  chipul  deosebit  de  frumos  din  apa, Narcis a cazut in adancuri si s-a inecat. Nimfele  au  venit  sa  il  planga  si l-au transformat intr-o floare galbena care sa le aminteasca mereu de iubitul lor. Se  zice ca  de aceea narcisa isi tine mereu capul in jos, pentru ca il imita pe Narcis care se admira in apa.

                                      
  
      Astfel, plecasem sa admiram frumoasele narcise. Pentru unii traseul pana in Poiana a fost o simpla plimbare, in schimb pentru altii, acest urcus, pana acolo sus, necesita mult efort. Desi am plecat saptesprezece persoane, un grup de francezi in mare parte, nu am ajuns decat sapte.



    
 Traseul incepe din Valea Vinului, de la intersectia Izvorului Rosu cu Izvorul Bailor si sepuieste prin padurea deasa de fag pe un drum imbibat cu apa. Atmosfera era saturata si o bura alba se asternuse pe satul Valea Vinului. Ploaia mocaneasca ne slabeste pofta de a continua spre destinatie.



     Dupa trei ore de mers,  cu multe momente de cumpana,  ajunsesem la stana din Dealul Popii. Facem un scurt popas pentru o poza, putina odihna, sau sa mancam ceva si plecam mai departe.


  
      Poiana Narciselor are o intreaga poveste, iar aparitia florilor in "insula" de pe muntele Saca este explicata de botanisti prin faptul ca printre pietrele de granit de sub sol curg ape reci care au efect de 'frigider" si racesc locul. Astfel, aici s-a pastrat o portiune cu sol rece si umed, chiar si climatul este mai rece, unde apar vietati azonale.
     Perioada de inflorire este de doua-trei saptamani cel mult, asa incat si perioada in care se pot face drumetii pentru a fi vazuta este destul de scurta. Aceasta se intinde pe 0,2 h, pe Muntele Saca, la altitudinea de 1600 m. Aici, alaturi de narcisa salbatica (Narcissus Angustifolius), se mai intalnesc si opaitul Muntilor Rodnei, crucea Pamantului, floarea de colt, smardarul.



     Incet, incet, atmosfera se curata de ceata si soarele se iveste printre nori. Suficient sa admiram frumoasa rezervatie care era invasmantata intr-un alb imaculat.






     Narcisa putea fi pozata fara probleme! Merita acest lucru fiindca este o floareta nemaipomenita! Are o frumusete aparte, un miros dosebit si este mult indragita de localnici si turisti. A fost considerata adevaratul semn al primaverii. Cand apar narcisele, vremea rea nu se mai intoarce inapoi pentru cateva luni de zile, asa ca narcisa este intr-adevar floarea care vesteste venirea primaverii. In mare parte, acest simbol este legat si de forma de trompeta a florii.







        In cele din urma ne intoarcem, fiind asteptati la pensiune de ceilalti membrii. Ca sa avem o distanta mai mica, la coborare alegem varianta Valea Secii.


5 comentarii:

  1. Minunat ! O adevarata desfatare pentru minte si suflet...

    RăspundețiȘtergere
  2. Ati incercat sa numai rupeti florile? Ca sa aiba si altii ocazia sa le admire!

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumoasa aceasta Poiana Narciselor de pe Muntele Saca.Pacat ca minunea asta dureaza numai doua saptamani.O trecem la "must be"...

    RăspundețiȘtergere
  4. Iubitioare de natura si rupe flori protejate. Ciudat mod de-a arata dragostea pentru natura.

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc ca ati comentat pe acest blog!