joi, 29 august 2013

Ansamblul rural Dorolea: aug. 2013

         Localitatea Dorolea se află la circa 5  km de Livezile, situată pe ambele maluri ale Văii Tănase, având forma vetrei liniar – tentaculară. Originea satului actual este săsească. Pe teritoriul lui, au locuit până în jurul anului 1300 românii satului Cuşma, care, odată cu venirea saşilor, au migrat spre est, pe locul actual al satului Cuşma. În satul Dorolea s-au instalat saşii care au format satul “Klaine Bistritz” adică Mica Bistriţa.


          Acest sat este superb! Sunt case de la 1830, e pârâul acela superb care traversează satul, casele sunt mari, au o anumită arhitectură, de aceea e pe lista aderarii la patrimoniul UNESCO. 




        In Dorolea se poate vizita un castru roman, un muzeu săsesc cu o bogată colecţie de artă populară, o biserică de lemn şi o biserică evanghelică-lutherană care datează din secolului al XVI-lea.  








        Satul Dorolea este însă foarte cunoscut printre arheologi, care au găsit aici aşezări datând din Hallstatt (prima perioada a epocii fierului, secolele XII-V î.Hr), Latène (a doua epocă a fierului, cca 450 î.Hr – 100 d.Hr), dar şi obiecte din secolele II-III d.Hr.


     


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc ca ati comentat pe acest blog!